Proč prodávám přírodní produkty?

Občas mi tuto otázku někdo v obchodě položil. Proč přírodní kosmetika? Nebo proč prodávám jenom přírodní produkty? A pak někdy dodají: "Mě ale stačí stará dobrá Indulona." A u této věty může diskuze rychle skončit, nebo pokud ta druhá strana naslouchá, může se rozvést do dlouhé debaty. A často ta debata měla překvapivé zvraty.

Například často něco v podobě: "No jo v lékárně mi dali krém, ale vůbec nefungoval a ještě se to zhoršilo. Nebo "Pořád má vyrážku, ale neví se proč.", "Zkouším všechny možné drahé šampony, ale nic mi nesedí.", "Musím si mýt vlasy každý den." Věřte nebo ne, nemusíte, nebo lépe určitě si je každý den nemyjte a už vůbec ne šamponem. Samozřejmě, pokud pracujete v prašném prostředí, dolujete uhlí a pod, vlasy si mýt budete, ale většina problému končí právě u toho, že to s těmi prostředky na mytí přeháníte. Není to sice dle ekonomů a marketingových odborníků správné :) ALE pokud vám mám poradit, řeknu vám nešamponujte a nemydlete se každý den. Ničíte si tím přirozenou funkci pokožky, a pak se to těžko vrací zpět.

Důvodem není jenom to, že přírodní kosmetika je dobrá pro vaše tělo a zdraví. Je také šetrná k přírodnímu prostředí. Kdo z vás si ráno rád dá doušek ropy? Asi nikdo by to nepil, že? Ale pokud se každé ráno namažete Indulonou a jiným podobným prostředkem, tak si překvapivě ten doušek dáte. Ano, ropa je jednou z hlavních složek nepřírodní kosmetiky. Také se ji někdy hezky říká vazelína. Jo jo, to je ta, co koupíte v lékárně a nadšeně si z ní doma uděláte "zdravou" domácí měsíčkovou mast. Proč je vazelína takový problém? Protože látky v ní se pokožkou dostávají do krevního oběhu. Takže tady je i jedna z odpovědí, proč ne vše co si koupíte v lékárně je OK. Například koukali jste někdy na složení léků? Ideálně i ty pro děti. Barviva, titánová běloba a pod., to co je absolutně nevhodné, brzo i zakázané najdete v lécích... Mňamka.  

Špatných složek kosmetiky i drogerie je spousta a používají se ve velkém. Od minerálních olejů, konzervantů, parfémů, napěňovačů, barviv, solí hliníku a také například mikroplastů. Nejenom, že výroba těchto produktů ničí přírodu, produkt jako takový ničí spolehlivě i vaše zdraví. Dále taky vytváří nerozložitelný odpad, zbytky následně zamořují spodní vody, a tak dále. 

Jak se v tom tedy vyznat? Úplně nejjednodušší je řídit se certifikáty, jako je v ČR CPK Certifikovaná přírodní kosmetika, CPK BIO, a pak mezinárodní jedna z nejpřísnějších značek EcoCert. Další značky s již jiným významem jsou netestování na zvířatech, Vegan a další. V případě, že si vybíráte novou značku kosmetiky, a chcete rychlou nápovědu, když se vám ve složení něco nezdá a značka nemá certifikát, můžete hledat například na webech: encyklopedie.biooo.cz nebo slozeni-kosmetiky.cz. Abych ale byla fér, je potřeba také říct, že jsou i značky bez certifikátů (které nejsou zdarma a platí se za ně poměrně dost). Jsou to většinou malé začínající značky, které si ještě nemůžou dovolit platit certifikáty, ale i tak si zakládají na kvalitních surovinách. 

Ecocert Logo PNG Vector      Přírodní certifikát CPK    Přírodní certifikát CPK BIO   Přírodní certifikát BWC SA Přírodní certifikát VEGAN     Přírodní certifikát ECO GARANTIE   

Certifikovaná přírodní kosmetika nesmí obsahovat ropné produkty, syntetická barviva a syntetické konzervační látky, parfémy a některé tenzidy. Dovolím si jen velice zjednodušeně vysvětlit pojem BIO. I když věřím, že většina z vás to ví, i tak se často najdou lidi, kterým to není jasné, nebo se tím nezabývají, neuvědomují si to, ale je dobré to vysvětlit. Přírodní ještě neznamená, že to je BIO. BIO je označení pro rostliny nebo produkty vypěstované nebo chované v ekologickém zemědělství. Označení BIO podléhá důsledným kontrolám. Aby byla kosmetika označena jako BIO, musí obsahovat alespoň 20% surovin, které jsou certifikované jako BIO. 

Nakonec to nejdůležitější. Asi jste to už slyšeli, pořád se ale dle mého, o tom moc nepíše a nemluví. Říká se tomu chemický koktejl. Příklad: nemáte doma zrovna přírodní produkty, spíš ty Indulony, Persily a pod. Ráno se osprchujete, případně umyjete vlasy, umyjete zuby, použijete tělové mléko, krém na ruce, obličej, nohy, dáte si make-up, rtěnku, řasenku, nedej bože si ještě nalakujete nehty. Nasnídáte se a ráno ve spěchu ani nestihnete vyvětrat (pokud tedy nemáte rekuperaci). K podrobnému sepsání a sečtení všech chemických složek a sloučenin, které jste při této ranní rutině použili, by asi nestačila ani A4. A to den jenom začal. Na sobě máte navíc vyprané voňavé prádlo s parádní novou aviváží. A tak dál. Tohle vše se sčítá každý den. Ještě se divíte, že je tolik alergií, vyrážek, ekzémů, rakovin? A proč jsem zmínila větrání? Hlavně u novostaveb, nebo u nových věcí doma, je to další dávka chemie. Lepidla, nátěrové hmoty, barvy na zdech, koberce, nábytek z toho všeho se pořád a někdy bohužel i několik let uvolňují opravdu nehezké sloučeniny (formaldehyd a spol.). Takže jak z toho ven? Jakákoliv maličkost, postupný přechod k zdravějším produktům v našem okolí, pomůže snížit nezdravé koktejly, kterými jsme obklopeni. Také tím podpoříte produkci zdravých produktů na úkor těch chemických.